Ingrediente:
Aluat:
- 500 gr faina
- 100 gr unt 82% grasime
- 170 gr zahar brun
- 50 gr zahar tos
- 2 oua
- 150 gr miere
- coaja de portocala
- sare
- 5 gr bicarbonat
- vanilie
- scortisoara
- ghimbir
- cardamom
Glazura:
- 1 albus
- 300 gr zahar pudra din comert
- 1 lingura zeama de lamaie
- 1-3 lingurite apa
- diverse bombonele pentru decor
Mod de preparare:
Intr-un castron mixam untul la temperatura camerei cu zaharul si ouale pana se topeste zaharul.Adaugam mierea si omogenizam.Adaugam coaja rasa de portocala, vanilie, sare,scortisoara, ghimbirul i cardamomul macinate.
Cernem faina si framantam un aluat nelipicios pe care il punem intr-o punga si il dam la frigider pana a doua zi.
Decupam din hartie un tipar pentru casuta dupa dimensiunile pe care le dorim.Aluatul este suficient pentru o casuta destul de mare si un suport pe care sa stea. Eu am preferat in loc de suport sa fac niste ornamente pentru un bradut mai mic pe care l-am facut la bucatarie.
Intindem aluatul in foaie de max 5 mm si decupam dupa tiparul pe care l-am facut direct pe hartie de copt.Am crestat usa., dar nu am decupat-o inainte de copt pentru a nu se deforma.
Coacem pe rand la cuptorul preincalzit la temperatura medie cate 15 minute formele pe care le-am decupat.Avem grija sa nu le ardem.Lasam formele sa se raceasca bine inainte de a le monta.
Pregatim glazura(Royal icing) mixand albusul la temperatura camerei cu zaharul pudra, zeama de lamaie si o lingurita de apa. Daca mai este nevoie mai adaugam pana la 3 lingurite de apa.
Turnam glazura intr-un pos . Lipim pe rand peretii, apoi acoperisul.Ne ajutam de pahare sau alte obiecte pentru a sustine casuta pana se intareste glazura.
Ornam casuta dupa imaginatie.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu