Tarta cu piersici si mango si sos de vanilie
De o vreme mi s-a facut dor de o tarta cu fructe. Si cum piersicile sunt preferatele mele dupa cirese am apelat la un compot delicios de piersici.
Ingrediente pentru Tarta cu piersici si mango si sos de vanilie:
Crusta:
- 300 gr faina
- 200 gr unt 82% grasime
- 100 gr zahar pudra
- 1 ou+1 galbenus pentru uns
- 1-2 linguri apa rece
Umplutura:
- 1 compot piersici
- 1 mango mediu
- 1 lingura zahar brun
Sos de vanilie:
- 500 ml lapte
- 100 gr zahar
- 1 pastaie vanilie
- 4 galbenusuri
- 1 lingurita amidon
Mod de preparare pentru Tarta cu piersici si mango si sos de vanilie:
Incepem cu prepararea crustei.Amestecam toate ingredientele in afara de apa. Daca este nevoie adaugam si apa pentru a obtine un aluat care nu se lipeste de maini , pe care il stringem intr-o bila, il invelim in folie de plastic si il dam la frigider pentru cel putin o ora.
Scurgem compotul de piersici, iar piersicile le taiem cubulete. Decojim fructul de mango si il taiem cubulete. Amestecam fructele cu o lingura de zahar brun.
Scoatem aluatul de crusta si cu ajutorul unui sucitor il intindem. Cu 3/4 din aluat acoperim fundul si peretii a doua forme de tarta dreptunghiulara sau una rotunda mai mare.Intepam aluatul cu o furculita. Asezam deasupra hartie de copt si umplem forma cu orez( fasole, sare sau orice avem mai mult prin bucatarie).
Dam tavile la cuptorul preincalzit pentru 10 minute.
Scoatem tavile, dam la o parte hartia de copt si asezam fructele. Aluatul ramas il intindem pe un blat cu sucitorul si il taiem fasii. Asezam fasii sub forma de grilaj. Ungem grilajul cu galbenusul batut cu 1 lingura apa. Dam formele la cuptor pana partea de deasupra se rumeneste usor.
Scoatem tartele si le lasam sa se raceasca.
Punem laptele la fiert impreuna cu pastaia de vanilie.Dam jos, acoperim vasul si il lasam pana ramane caldut.
Amidonul il dizolvam intr-o lingura apa rece, apoi il amestecam cu latele caldut.
Frecam galbenusurile cu un praf de sare si zaharul pana se albeste si isi mareste volumul. Adaugam laptele caldut in fir subtire amestecand continuu.Punem amestecul la foc mic, intr-o craticioara cu fund gros si amestecam pana se ingroase.
Lasam sosul sa se raceasca.
Dam tavile la cuptorul preincalzit pentru 10 minute.
Scoatem tavile, dam la o parte hartia de copt si asezam fructele. Aluatul ramas il intindem pe un blat cu sucitorul si il taiem fasii. Asezam fasii sub forma de grilaj. Ungem grilajul cu galbenusul batut cu 1 lingura apa. Dam formele la cuptor pana partea de deasupra se rumeneste usor.
Scoatem tartele si le lasam sa se raceasca.
Punem laptele la fiert impreuna cu pastaia de vanilie.Dam jos, acoperim vasul si il lasam pana ramane caldut.
Amidonul il dizolvam intr-o lingura apa rece, apoi il amestecam cu latele caldut.
Frecam galbenusurile cu un praf de sare si zaharul pana se albeste si isi mareste volumul. Adaugam laptele caldut in fir subtire amestecand continuu.Punem amestecul la foc mic, intr-o craticioara cu fund gros si amestecam pana se ingroase.
Lasam sosul sa se raceasca.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu