Recent Posts

vineri, 4 decembrie 2015

Fasole cu ciolan

Fasole cu ciolan


Fasole cu ciolan
Cum nu mai mancasem de ceva vreme fasole  si imi era dor mi-am zis ca acum este timpul. E drept ca e ceva de munca, dar merita tot efortul macar o data pe an.

Ingrediente pentru Fasole cu ciolan:


  • 400 gr fasole uscata
  • 1 buc ciolan afumat
  • 3 cepe
  • 1 ardei gras rosu sau 2 linguri pasta de gogosari
  • 2-3 linguri ulei
  • 2 morcovi
  • 1 bucata telina
  • cimbru uscat
  • boia iute
  • sare
  • piper negru macinat
  • 2 foi de dafin
  • 2 linguri pasta de tomate
  • marar tocat fin

Mod de preparare pentru Fasole cu ciolan:

Incepem pregatirea in seara precedenta. Alegem bine fasolea, o spalam si o punem la fiert. Dupa primele clocote scurgem apa si o punem in alta apa(apa trebuie sa fie de cel putin doua ori mai multa decat fasole deoarece fasolea isi va mari volumul )O punem din nou la fiert pana la primul clocot, stingem focul si acoperim cu un capac. O lasam peste noapte la rece.
A doua zi scurgem apa, o clatim si o punem la foc  impreuna cu  1 ceapa intreaga, telina si morcovii, foile de dafin si o crenguta de cimbru.Daca avem o oala sub presiune ne-ar ajuta foarte mult deoarece reducem substantial timpul de fierbere la aproximativ 20 de minute. Nu punem o cantitate foarte mare de apa, caci fasolea deja si-a marit volumul.
Separat taiem ciolanul in bucati mai maricele pe care le punem la foc acoperite cu apa. La primul clocot scurgem apa, clatim bine ciolanul si il punem la fiert din nou. Timpul de fierbere va depinde de cat de fraged este ciolanuul. Fierbem ciolanul intr-un vas acoperit pana  carnea se inmoaie si se desprinde usor de pe os.
In uleiul incins calim ceapa ramasa tocata fin, apoi adaugam, dupa caz, ardeiul gras tocat cubulete sau pasta de ardei. Stingem cu zeama de la ciolan, adaugam carnea de pe oase(o desprindem usor cu o furculita) si fasolea pe care am scurs-o, pastrand zeama. Daca doriti puteti scoate morcovii si telina din zeama, sa le taiati cubulete si sa le adaugati in fasole.Adaugam sare dupa gust, piper macinat, boia iute,putin cimbru, pasta de tomate si lasam sa fiarba 10 minute impreuna. Daca doriti sa fie mai subtire puteti completa cu zeama de la fasole. Cand mancarea este aproape gata adaugati mararul tocat fin.
Eu in zeama de la fasole fac supa de fasole, pentru zilele de post. Este delicioasa si  consistenta.
Fasole cu ciolan

Fasole cu ciolan


x

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...