Recent Posts

vineri, 4 decembrie 2015

Cozonac floare cu nuci

Cozonac floare cu nuci


Cozonac floare cu nuci


 Imi place foarte mult cozonacul cu aluat oparit deoarece ramane moale mult mai mult timp, asa ca de cele mai multe ori folosesc aceasta metoda. Pentru  ziua de 1 Decembrie am ales sa fac un cozonac floare, caci de multa vreme imi propusesem .

Ingrediente pentru Cozonac floare cu nuci:

  • 500 gr faina
  • 4 oua+1 pentru uns
  • 125 gr unt
  • 150 gr zahar+3 linguri
  • coaja de lamaie si portocala rasa
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 250 ml lapte caldut
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingura cacao
  • rom
  • nuca macinata(aprox 200 gr sau mai mult)

Mod de preparare pentru Cozonac floare cu nuci:

Intr-un castron adanc cernem faina.
Separam albusurile de galbenusuri.
Frecam galbenusurile cu sarea si zaharul(150 gr ), apoi adaugam coaja de lamaie si portocala rasa..
Separam clocotim laptele.Intr-un castron punem 2-3 linguri faina si turnam lapte clocotit peste ea amestecand intruna sa nu se faca cocoloase.Lasam faina oparita sa se raceasca(trebuie sa fie doar calduta) si adaugam drojdia si 1 lingurita zahar. Omogenizam bine sa nu ramana cocoloase de drojdie si lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.
In mijlocul castronului cu faina facem o adancitura in care punem  maiaua, ouale frecate cu zaharul si restul laptelui racit cat sa putem tine mana in el. Framantam bine  aluatul pana se desprinde de pe  peretii vasului.Topim untul , apoi il racim la temperatura camerei. Adaugam untul si framantam aluatul pana untul este incorporat. Acoperim  vasul cu un prosop curat si il lasam la cald pana isi dubleaza volumul.
Amestecam doua din albusurile ramase cu nuca macinata, zahar, rom  si cacao.
Cu ajutorul unui sucitor intindem aluatul de cozonac sub forma de dreptunghi. Ungem aluatul cu amestecul de nuca si il rulam. Taiem bucati de aceeasi marime din rulou si le asezam intr-o forma rotunda tapetata cu hartie de copt. Lasam forma la cald sa creasca din nou. Batem oul ramas cu 1 lingura lapte si ungem cozonacul. Dam forma la cuptorul preincalzit, la temperatura medie pana  este copt si rumenit frumos. Scoatem cozonacul si il lasam sa se raceasca inainte de a-l servi.
Cozonac floare cu nuci

Cozonac floare cu nuci

Cozonac floare cu nuci



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...