Cozonac de post cu fructe si cacao
De mult ma bate gandul sa fac un cozonac de post , insa nu i-a venit randul decat astazi .Este un cozonac destul de gustos , tinand cont de faptul ce este de post doar culoarea il da de gol .Ingrediente pentru Cozonac de post cu fructe si cacao :
- 500 gr faina alba
- 350 ml apa
- 200 gr zahar+ptr presarat deasupra
- cateva firisoare sofran
- 25 gr drojdie proaspata
- 100 gr margarina +pentru uns tava
- un praf de sare
- cacao
- amestec de fructe deshidratate(merisoare , caise , stafide)
- 2 linguri apa calda +1 lingura rom pentru hidratat fructele
- 1 lingura de coaja de lamaie si portocala rasa
Mod de preparare pentru Cozonac de post cu fructe si cacao :
Amestecam apa calda(cele 2 linguri) cu romul si le turnam peste fructele deshidratate .Amestecam din cand in cand astfel ca toate fructele sa se hidrateze usor si sa se aromeze .In 2 linguri de apa calduta(din cele 350 ml )punem sofranul . Amestecam din cand in cand pana se dizolva bine .
Cernem faina tinuta la temperatura camerei intr-un vas mai mare .
Punem apa la foc impreuna cu zaharul si sarea si amestecam pana zaharul se topeste bine . Daca s-a incalzit prea tare o lasam sa se raceasca cat sa putem tine degetele in ea fara sa ne arda .Punem si apa in care am dizolvat sofranul .
Dizolvam drojdia in putina apa calda .
Facem o adancitura in mijlocul fainii si turnam drojdia si coaja de lamaie si portocala ..Adaugam cate putin din siropul de apa cu zahar si framantam pana se omogenizeaza bine si nu se mai lipeste de maini .Topim margarina (doar calduta sa fie ) si framantam bine aluatul pana margarina intra in compozitie .Acoperim vasul cu un prosop si lasam la crescut pana isi dubleaza volumul .Cand si-a dublat volumul punem aluatul pe un blat , il framantam bine , apoi il intindem cu un sucitor sub forma de dreptunghi . Presaram cacao , fructele usor hidratate , apoi rulam aluatul de la un capat .Punem aluatul intr-o tava de cozonac unsa cu margarina .Lasam tava intr-un loc cald acoperita inca 30 de minute .Ungem cozonacul cu putina apa calduta , presaram zahar tos si il dam la cuptorul preincalzit pana se rumeneste frumos .Il scoatem , il acoperim cu un prosop si il lasam sa se racoreasca putin inainte de a-l servi .
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu