Vremea conservelor
Iata ca vara a cam trecut si e timpul sa trecem la treaba . E timpul sa ne apucam de conserve , muraturi , dulceturi si alte bunatati . Am aflat de curand ca Dr.Oetker si mamele sociale de la SOS Satele Copiilor au încercat produsele companiei germane, Gel Fix și Pikant Fix, și le-au adus micuților din cele trei sate amenajate în București, Hemeiuș și Sibiu bunătăți și bucurie.
Si pentru ca totul este mai usor cu Gel Fix si Pikant Fix am ales si eu sa le am aliate de nadejde in aceasta toamna .
Incep seria retetelor de toamna cu
GOGOSARI UMPLUTI CU CONOPIDA
Desi nu prea ne dam in vant dupa muraturi aceasta reteta ne este pe plac tuturor , chiar si fiului meu .Avem nevoie de :
- gogosari mai mici
- conopida
- frunze de telina
- Pikant fix dulce-acrisor
- otet
- radacina de hrean curatata
Scoatem cotoarele gogosarilor ajutandu-ne de un cutit , sau pur si simplu apasam pe cotor pana cedeaza . Rotim usor de cotita pana se desprinde , apoi tragem .
Spalam gogosarii si ii punem la scurs cu gaura in jos .
Rupem conopida in buchetele mai mici .Umplem gogosarii cu buchetele de conopida
Asezam pe fundul borcanelor bine spalate frunze de telina , bucati de hrean , apoi gogosarii umpluti cu fata spre exteriorul borcanului . Intre gogosari putem completa cu bucatele de conopida si frunze de telina .
Urmam instructiunile de pe plic si fierbem 3-5 minute continutul plicului cu 1,75 l apa , 0,3 l otet 9% si 150 gr zahar sau dupa gust.
Turnam compozitia fierbinte in borcane , apoi punem capacul etans.
Dupa racire asezam borcanele intr-un loc racoros , ferit de lumina .
Si pentru ca in general copiii , dar nu numai , indragesc dulciurile am ales sa fac cateva dulceturi delicioase din ingrediente relativ ieftine si sanatoase .
Dulceata de dovleac copt cu scortisoara si portocale
Avem nevoie de :- 400 ml zeama de portocale
- 600 gr dovleac copt ( cantarit dupa ce a fost copt)
- 500 gr zahar
- 1 plic Gel Fix 2:1
- scortisoara pudra
Spalam dovleacul , il curatam de coaja si il taiem cubulete mai mici .
Presaram putina scortisoara , amestecam bine , apoi punem dovleacul intr-o tava pe hartie de copt .
Dam tava la cuptor pentru 20 de minute .
Amestecam din cand in el usor , sa nu il sfaramam, pentru a se coace uniform si pentru a nu se arde pe o parte .
Dupa ce l-am scos din cuptor ( s-a inmuiat , pastrandu-si forma) il cantarim .
Stoarcem portocale pana obtinem cantitatea necesara (2-3 in functie de cat de zemoase sunt)
Punem intr-o craticioara zeama de portocala , dovleacul , zaharul si continutul plicului de Gel Fix .
Amestecam si punem cratita la foc . Din momentul in care fierte il lasam 3 minute , amestecand continuu .
Punem dulceata in borcane curate si uscate , punem capacele si intoarcem borcanele pe capac .
Dupa ce s-a racit etichetam borcanele si le punem in camara .
Dulceata de pere si nuci
Ce avem nevoie :- 1 kg pere (cantarite dupa ce au fost curatate de coaja si cotor)
- o mana de samburi de nuci
- 350 gr zahar
- 1 plic Gelfix cu indulcitor din Stevia
Curatam perele de coji si cotoare si le taiem cubulete .
Punem samburii de nuca pe o tigaie uscata si le asezam la foc mediu pana se usuca bine , agitand din cand in cand pentru a nu se arde .
Le dam jos si le taiem mai marunt , apoi le cernem printr-o sita mai mare , pentru a elimina cojile
Asezam intr-o cratita toate ingredientele , le amestecam si le punem la foc .
Fierbem compozitia 3 minute , dam jos cratita si punem dulceata in borcane .
Procedam in continuare la fel ca si la dulceata de dovleac .
Dulceata de sfecla cu rodie
Ce avem nevoie :- 700 gr sfecla rosie
- 300 ml zeama de rodie(1-2 rodii)
- 350 gr zahar
- 1 plic GELFIX cu indulcitor din Stevia
Spalam sfecla bine , o curatam de coaja si o dam pe razatoarea mica .
Scoatem bobitele de rodie si le trecem printr-o sita , presdand cu dosul unei linguri de lemn , pana obtinem cantitatea dorita .
Asezam intr-un vas toate ingredientele si le punem la foc.
Fierbem 3 minute de la primul clocot , amestecand continuu .
Turnam dulceata in borcane curate si uscate .
Procedam la fel ca la restul dulceturilor .
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu