Publicat de
Ecaterina Mihaela
Tort spectaculos Good Food
Luna aceasta revista Good Food a lansat o noua provocare .Puteti castiga unul din cele 10 seturi de tavi pentru copt din silicon de la Delimano .Simplu . Pregatiti acest tort din revista Good Food , faceti o poza , doua , trei , postati-l pe blogul personal si trimite-ti linkul la adresa mentionata in revista . M-am gandit mult daca sa fac acest minunat tort si pana la urma am hotarat sa incerc . Pot sa spun ca nu imi pare rau , caci este un tort minunat si chiar daca am stat toata dimineata in bucatarie a meriatat . Nici mie nu imi pare si bineinteles nici celor care au gustat din el .
Asadar , daca va hotarati sa incercati acest tort aveti nevoie sa va organizati bucataria.( La mine a fost putin mai greu caci bucataria este destul de mica , dar m-am extins putin in living si am reusit )
O alta problema este daca nu aveti tavi de marime potrivita (respectiv o tava dreptunghiulara de 21/31 si 2 tavi rotunde cu diametrul de 20 cm) Asa am patit eu ,caci tava mea dreptunghiulara era de 23/35 , iar tava rotunda avea diametrul de 23 cm .Blaturile au iesit ceva mai subtiri.
Aveti nevoie de 4 ori ingredientele pentru blatul de ciocolata
de 3 ori ingredientele pentru blatul cu portocale
ulei de floarea soarelui pentru uns tava
zahar pudra pentru presarat
Pentru fiecare blat de ciocolata:
40 gr unt
3 oua mari,galbenusurile separate de albusuri
75 ml lapte integral
1/2 lingurita extract de vanilie
30 gr faina
30 gr pudra de cacao
75 gr zahar
Pentru fiecare blat cu portocale:
40 gr unt
3 oua mari , galbenusurile separate de albusuri
coaja rasa si zeama de la o portocala
1-2 linguri de lapte daca mai este nevoie
1/2 lingurita extract de vanilie
80 gr faina
75 gr zahar
Pentru glazura de portocale:
350 de unt nesarat, la temperatura camerei
600 gr zahar pudra , cernut
coaja rasa si zeama de la 2 portocale
Pentru glazura de ciocolata:
100 gr unt
200 gr zahar pudra
100 gr cacao
100 gr ciocolataneagra,tocata
200 ml smantana pentru frisca
1 lingurita extract de vanilie
Prepararea blaturilor:
1 . Incinge cuptorul la 180 gr C .Va trebui sa faci 3 blaturi dreptunghiulare de ciocolata, 2 rotunde de ciocolata si 3 dreptunghiulare de portocale.
2.Pentru fiecare blat dreptunghiular va trebui sa tapetezi fundul uneitavi de 21/31 cu hartie de copt si sa ungi margiile cu ulei fara aroma.
3 . Incepe cu blaturile de ciocolata.Pune untul intr-o craticioara si incalzeste-l usor pana se topeste. Cu un tel bate galbenusurile , laptele si extractul de vanilie intr-un bol mic.Incorporeaza faina si cacaua in untul topit, pentru a obtine o pasta.Transfera acest amestec de unt si faina intr-un bol mare si adauga treptat compozitia cu ou , amestecand totul cu telul.
4.Pune albusurile intr-un bol si transforma-le intr-o spuma rigida cu ajutorul unui mixer.Adauga zaharul si continua sa mixezi ingredientele pana cand spuma devine si mai groasa si stralucitoare.Incorporeaza o treime din mixul de bezea in compozitia de ciocolata pentru a o face mai putin densa, apoi foloseste o lingura mare de metal pentru a incorpora restul de bezea in aluat. Intinde-l uniform in tava. Da-l la cuptor 12 minute .
5.Rastoarna prajitura din tava pe o hartie de copt presarata foarte putin cu zahar pudra . Indeparteaza hartia de copt de pe fundul blatului si acopera-l cu un prosop de bucatarie curat.
6.Repeta de 2 ori pasii 2-5. Cand ai terminat de copt al treilea blat dreptunghiular , scoate-l din tava la fel ca pe celalalte , dar ruleaza-l lejer , incepand de la una din laturile mai scurte si ruland in interior un prosop .
7.Prepara o a patra transa de aluat de ciocolata, dar de data aceasta impart-l in doua tavi rotunde si subtiri, cu diametru de 20 cm. Da-le la cuptor 10 minute, apoi scoate blaturile conform instructiunilor de la pasul 5.
8.Acum e momentul sa prepari aluaturile cu portocale . Urmeaza din nou pasii3-6, dar in loc de lapte ,masoara 75 ml de zeama portocala a carei coaja ai ras-o. Daca nu iese suficienta zeama, acopera diferenta cu lapte. Adauga in lichid coaja rasa de portocala.
9 .Raceste toate blaturile.
Prepararea glazurilor
1.Pentru cea de portocale, amesteca untul , zaharul pudra, coaja rasa de portocala si zeama. Incearca sa fii cat mai rapid-aciditatea portocalei poate incepe sa taie compozitia daca amesteci prea mult.
2.Cand esti gata sa incepi asamblarea tortului pune toate ingredientele pentru glazura de ciocolata intr-un bol termorezistent , deasupra unei oale cu apa care fierbe la foc mic.Topeste-le , amestecand ocazional,pana cand sosul devine fin si lucios.
Asamblarea tortului
1.Taie fiecare blat dreptunghiular in 2 fasii lungi cu latimea de 7 cm -daca decupezi marginile laturilor mai lungi, vei obtine un aspect mai ingrijit.(eu l-am facut de 10 cm ).E important sa actionezi cu precizie , asa ca foloseste o rigla . Taie apoi marginile laturilor mai scurte , in acelasi scop.
2 . Intinde un strat subtire de glazura de portocale pe fiecare fasie , pana-n margini. Desprinde cu atentie fasiile de pe hartie. Incepe cu o fasie de ciocolata si 1 de portocale care au fost rulate pentru a se raci si aseaza-le unapeste cealalta , dar nu alinia capetele. Aseaza al doile blat cu cca 2,5 cm mai jos decat unul din capetele blatului inferior( nu conteaza care dintre ele)Incepe sa le rulezi impreuna pornind de la acest capat;blatul inferior ar trebui sa se ruleze frumos peste cel de-al doilea, iar centrul ruladei sa fie strans si aspectuos.
3 . Trebuie sa continui sa adaugi blaturile si sa le rulezi, pentru a forma o rulada imensa, dar pe masura ce le rulezi , capetele fiecarui strat de culori diferite nu se vor alinia( iar aceasta diferenta se va mari pe masura ce rulada devine mai voluminoasa)Prin urmare va fi nevoie sa adaugi blaturi de ciocolata si de portocale unul cate unul din acest moment , in loc sa le lipesti cate doua inainte de a le adauga ruladei. Acolo unde se termina fiecare fasie vei lipi cate un blat de acelasi fel-astfel o fasie de ciocolata se va continua cu ciocolata.Aceasta este partea cea mai anevoioasa , pentru ca vei descoperi ca trebuie sa te ocupi de 1 fasie de culoare , iar imediat de fasia de cealalta culoare.
4.Tu decizi daca ti se pare mai usor sa lucrezi cu rulada ca si cand ar fi o roata sau sa o rastorni pe o parte. Pastreaza la indemana blaturile rotunde cand te apropii de final , pentru ca astfel poti verifica daca rulada a ajuns la un diametru de min 20 cm .De indata ce se intampla asta opreste-te.
5 . Rastoarna rulada , daca n-ai facut-o deja. Intinde pe ea un strat generos de glazura de portocale , apoi lipeste deasupra , apasand un blat rotund de ciocolata.Daca este nevoie taie marginile de jur imprejur, astfel incat peretii tortului si blatul rotund sa se continue uniform. Intoarce rulada pe parte cealalta , direct pe un platou de servit. Unge noua suprafata cu un strat de glazura de portocale, apoi pune deasupra al doilea blat rotund .
6. Treptat , adauga si intinde glazura de ciocolata , cu un cutit mare cu lama lata . Ar trebui sa fie suficient de fluida pentru a se prelinge incet pe marginile tortului si a avea un aspect lucios
3 comentarii:
felicitari pentru tort, imi place foarte mult ca ai explicat clar pregatirea lui.
aura
Felicitari!
adica in total cate oua la tortul asta? ca nu pot sa mi dau seama daca este ceva gresit sau atat de multe trebuiesc.. si cat de mare a iesit?
Trimiteți un comentariu