Tort cu crema de portocale
Acest tort este preferatul nostru..Il fac ori de cate ori am ocazia deoarece este un tort delicios,dulce-acrisor si foarte aromat.Povestea acestui tort a inceput in urma cu vreo 2 ani ,cand am participat la un concurs care avea ca tema "Deserturi cu ciocolata".Si pentru ca nu sunt fan ciocolata 100% am vrut sa fac ceva cu ciocolata,dar mai putin dulce,asa ca l-am intrebat pe fiul meu ce crede el ca merge cel mai bine cu ciocolata,iar el a considerat ca portocala,asa ca am ales sa fac un blat de ciocolata cu o crema dulce-acrisoara.A fost o alegere foarte potrivita,l-am facut de atunci de nenumarate ori ,ramanand tortul nostru preferat.
Ingrediente:
- blat:4 oua,70 gr unt,60 gr zahar,60 gr faina,15 gr cacao,1/2 plic praf de copt
- crema:200 ml vin alb dulce,200 gr zahar,100 ml zeama de portocale,1 plic gelatina,150 ml frisca lichida,3 galbenusuri,50 gr ciocolata amaruie
- sirop:150 ml apa,75 gr zahar,50 ml zeama de portocale,coaja de portocale
- glazura:75 gr ciocolata amaruie,2 linguri frisca lichida,1 portocala ptr decor
Mod de preparare:
Separati albusurile,pe care le bateti spuma tare cu un praf de sare.Adaugati zaharul si bateti in continuare pana devine ca o crema mai tare.Adaugati galbenusurile,apoi untul topit,rece.Amestecati faina cu pudra de cacao si praful de copt si adaugati-le in ploaie peste compozitia de oua.Amestecati cu o lingura de lemn,de jos in sus,usor,pana se omogenizeaza.Turnati compozitia intr-o forma tapetata cu hartie de copt si bagati-o la cuptorul preincalzit,la foc potrivit pana trece proba scobitorii.Cand este gata,lasati-l sa se raceasca,apoi taiati-l in 3 felii pe orizontala.Pentru sirop puneti apa la fiert cu zaharul.Dupa ce da cateva clocote,dati-l jos,puneti coaja rasa de portocale,apoi,dupa ce s-a racit zeama de portocale.Scurgeti cojile de portocale inainte de a insiropa tortul.
Pentru crema amestecati galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul,adaugati vinul caldut,amestecand inr-una , apoi puneti vasul la foc mic pana se ingroase.Puneti gelatina la hidratat in zeama de portocele.Adaugati o lingura de crema fierbinte in gelatina, amestecati energic, apoi adaugati gelatina in crema si omogenizati.Dati jos vasul,puneti-l cu fundul in apa rece si amestecati pana se raceste.Cand este rece amestecati cu frisca batuta spuma tare si cu ciocolata rasa .
Montati tortul in vasul forma in care a fost copt.Puneti folie alimentara,apoi alternati feliile de tort insiropate cu crema ,ultimul strat fiind de crema.Puneti tortul la rece pentru 2 ore.
Cand crema s-a intarit bine,il scoateti pe un platou, il imbracati in glazura facuta din ciocolata topita la bain-marie cu frisca lichida,apoi ornati-l cu felii de portocala sau dupa imaginatia fiecaruia.
Daca portocalele sunt mai dulci,puneti mai putin zahar.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu