Recent Posts

luni, 11 ianuarie 2021

Baba cu rom

 

Baba cu rom

Literatura de specialitate atribuie paternitatea prajiturii Baba regelui Poloniei,Stanislas Leszczynski.Se pare ca acesta prajitura exista inca din 1600 si era o specialitate alsaciana. Regele a schimbat numele prajiturii dupa personajul Ali Baba, al carui fan era. Patiserul Stohrer preia ideea si prezinta prajitura la Paris, unde a avut un mare succes, servindu-se in cafenele pariziene si in prezent.Se poate pune intr-o forma mare de guguluf sau in forme mici, individuale, conice. Se servesc cu frisca  si fructe proaspete.


Ingrediente:

Blat:

  • 500 gr faina
  • 150 gr zahar
  • 2 oua intregi
  • 2 galbenusuri
  • 20 gr drojdie proaspata sau 5 gr drojdie uscata
  • 300 ml lapte
  • 100 gr unt+ pentru uns formele
  • 3 linguri rom
  • 1 lingurita coaja rasa de portocale
  • vanilie
  • un praf de sare
  • 150 gr stafide
Sirop:
  • 700  ml apa
  • 300 gr zaghar
  • 2 linguri rom
Frisca
Fructe proaspete

Mod de preparare:

Punem drojdia intr-un castron si turnam putin lapte caldut, omogenizam si o dam deoparte.
Intr-un castron cernem faina. Facem o adancitura la mijloc in care punem zaharul, ouale,sarea, vanilia, coaja rasa de portocale, romul, untul topit  caldut, drojdia si restul de lapte caldut.
Framantam un aluat asemanator cu cel de cozonac, dar mai subtire.
Adaugam stafidele hidratate in putina apa calda si amestecam.
Punem compozitia in formele unse cu unt.
Acoperim cu un prosop si lasam la crescut 1/2 de ora.




Dam formele la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 40 de minute.
Pentru a le putea manevra mai usor punem formele in tava mare de la aragaz.
Intre timp pregatim siropul. Fierbem apa cu zaharul 2-3 minute, dam jos si adaugam romul.
Cand prajiturile sunt gata scoatem tava din cuptor, le lasam cateva minute sa se racoreasca si le scoatem pe o tava.Turnam siropul peste prajituri si le lasam sa se raceasca.
Servim prajiturile reci decorate cu frisca naturala si fructe.



Baba cu rom

Baba cu rom

Baba cu rom


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...