Paine cu maia si fulgi de secara
Dupa cum va povesteam mai zilele trecute mi-am propus sa trec la paine de casa. Incet, dar sigur, mai aduc cate o reteta.De data aceasta este o combinatie intre faina alba de grau, faina integrala de grau, faina de secara si maia.Este o paine delicioasa, mult mai pufoasa decat precedenta pentru ca are si faina alba, dar la fel de gustoasa.
Ingrediente:
- 300 gr faina 650+pentru presat planseta
- 50 gr faina integrala de grau
- 200 gr faina de secara
- 50 gr maia
- 1 1/2 lingurita drojdie uscata
- 1 lingurita zahar
- 1 lingura sare
- o mana fulgi de secara
- 150 ml apa
- 250 ml lapte batut
Mod de preparare:
Intr-un castron cernem fainile.Amestecam bine, apoi facem o adancitura in care punem maiaua,zaharul, sarea, drojdia uscata. Incalzim apa si laptele batut, cat sa putem tine un deget in amestec fara sa ne ardem.
Adaugam cate putin dim laptele batut amestecat cu apa si incepem sa framantam pana se desprinde de pe pereti si nu se mai prinde e mana.
Lasam castronul la cald pana isi dubleaza volumul.
Presaram putina faina pe o planseta de lemn si punem aluatul crescut. Il framantam putin sa iasa aerul, apoi il intindem cu sucitorul putin. Il rulam si il asezam intr-o tava de cozonac.
Il lasam din nou la cald aproximativ 30 de minute.
Il ungem cu apa calduta si presaram deasupra fulgii de secara.
Dam tava la cuptorul preincalzit pana se rumeneste frumos si este coapta.
Scoatem painea din tava si o acoperim cu un prosop pana se mai raceste putin.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu