Recent Posts

vineri, 13 aprilie 2018

Cozonac impletit cu mac si nuca

Cozonac impletit cu mac si nuca

Cozonac impletit cu mac si nuca


Ingrediente:

Aluat:
  • 1/2 kg faina alba
  • 1o0 gr zahar
  • 100 gr unt
  • 25 gr drojdie
  • 250 ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • 1 lingura ulei+pentru uns blatul de lucru
  • o lingura  coaja de portocala si lamaie
  • 1/2  lingurita sare
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1 galbenus+1 lingura lapte pentru uns
Umplutura:
  • 70 gr mac 
  • 100 ml lapte
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingura pesmet
  • 100 gr nuca macinata
  • 130 gr zahar
  • 1 lingura cacao
  • 4 albusuri
  • un praf de sare

Mod de preparare:

Modul de lucru este acelasi ca si la cozonacul cu mac, doar ca are mai putin zahar in compozitie, deoarece are  si in compozitia cu nuca, pentru ca este aluatul meu preferat de cozonac.

Cernem faina intr-un castron adanc.  Oparim laptele .Luam 2-3 linguri de faina intr-un castron si turnam lapte fierbinte ,amestecand continuu ,sa nu se faca cocoloase.Amestecam pana obtinem consistenta unei paste .Lasam sa fie doar calduta ,apoi adaugam o lingurita zahar si drojdia .Omogenizam si lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.Galbenusurile le frecam mai intai cu sarea ,apoi adaugam zaharul ,coaja de lamaie si portocala,zaharul vanilat, uleiul si la sfarsit jumatate din  cantitatea  de unt topit la temperatura camerei.Facem o adancitura in mijlocul fainii  in care punem drojdia crescuta ,galbenusurile ,restul de lapte caldut .Framantam pana aluatul se desprinde usor de pe peretii vasului. Din acest moment vom framanta aluatul de de jos in sus ,turnand si restul de unt topit ,caldut pana in momentul cand este incorporat tot untul .Acoperim vasul cu un prosop si il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.


Pentru umplutura fierbem intr-o craticioara macul pe care l-am macinat putin cu zaharul(2 linguri) si laptele pana scade bine zeama. Lasam sa se raceasca, apoi adaugam pesmetul si albusurile(2)

Pentru umplutura de nuca batem albusurile spuma tare(2) cu un praf de sare, apoi cu zaharul, adaugam cacaua, nuca si romul, omogenizam si lasam umplutura la rece pana vom avea nevoie de ea(o facem imediat dupa ce am framantat aluatul si o lasam la rece pana aluatul creste).

Dupa ce aluatul a crescut ul impartim in 2 parti egale, pe care le intindem, pe rand,  pe blatul de lemn uns cu putin ulei. Intindem pe una umplutura de nuci, iar pe cealalta umplutura de mac. Rulam aluatul, formand 2 suluri, pe care le rasucim. Asezam cozonacul in tava pe hartie de copt.Ungem cozonacul cu galbenusul batut cu lapte.Dam tava la cuptorul preincalzit, la foc mediu pentru aproximativ 50 de minute, apoi il lasam sa se raceasca.

Din aceasta compozitie putem face un cozonac mare sau 2 mici.

Cozonac impletit cu mac si nuca

Cozonac impletit cu mac si nuca


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...