Recent Posts

vineri, 12 septembrie 2014

Prajitura festiva cu crema de vin

Prajitura festiva  cu crema de vin


Prajitura festiva  cu crema de vin
 Cum nu pierd nicio ocazie de a face ceva dulce  , evident ca nu am scapat nici pe Sfanta Maria . Si chiar daca nu am in famile  pe nimeni cu acest nume  , e  un bun motiv de  a papa ceva bun .

Ingrediente pentru Prajitura festiva  cu crema de vin :

  • blat:4 oua , 4 linguri zahar ,1 lingura cacao , 3 linguri faina
  • crema :3 oua , 150 gr zahar ,250 ml vin demidulce  ,1 plic gelatina, 150 ml smantana de frisca
  • decor:cacao neagra 
  • dulceata de portocale(3 portocale mari , 350 gr zahar , 1 lamaie , 150 ml apa ,1 lingura  gelfix )

Mod de preparare pentru Prajitura festiva  cu crema de vin :

Incepem cu o seara inainte cu prepararea dulcetei de portocale .
Spalam bine portocalele . O portocala o curatam de coaja , avand grija sa nu luam si din partea alba a coajei . Punem cojile in apa pana a doua zi dimineata .
Curatam portocalele , si scoatem fiecare felie , de pe care curatam cu atentie partea alba  . Asezam  portocalele impreuna cu zeama lasata si zaharul   peste noapte la frigider .
A doua zi  scurgem apa de pe coji . Tocam cojile fin si le punem la fiert impreuna cu portocalele  , zeama de la lamaie si apa . 
Fierbem aproximativ 30 -40 de minute , pana cojile se inmoaie si scade din zeama . Dam jos cratita si punem  gelfixul . Amestecam bine si mai fierbem 3 minute . Dam jos  si punem dulceata  in borcane . Le acoperim si le lasam sa se raceasca .
Pentru blat separam albusurile de galbenusuri . 
Batem albusurile spuma tare cu un praf de sare . Adaugam zaharul si batem in continuare pana compozitia capata consistenta unei smantani  groase . Punem galbenusurile , omogenizam , apoi cernem deasupra faina amestecata cu cacaua . Amestecam cu o lingura de lemn  . Turnam compozitia intr-o forma tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptor pana este gata . Cand este gata scoatem forma si o lasam sa se raceasca . 
Taiem blatul racit in 2 parti inegale .
Pentru crema punem ouale cu zaharul intr-o craticioara cu fundul dublu  si batem bine pana compozitia incepe sa se aereze si sa creasca . Punem vinul caldut si  asezam  craticioara pe foc mic . Batem in continuare pana compozitia se ingroase (avem grija sa nu fiarba )
Intre timp hidratam gelatina in 70 ml apa rece . 
Dam  craticioara jos si o punem cu fundul in apa rece . Punem cateva linguri de crema peste gelatina , amestecam energic , apoi turnam inapoi peste  crema . Amestecam pana crema se raceste , fara a se intari .
Batem smantana si o adaugam la crema . Omogenizam bine compozitia .
Pe o farfurie punem partea mai groasa a blatului , asezam 1/3 din crema , partea mai subtire  de blat si restul de crema .  Nivelam bine si dam prajitura la frigider pentru 1-2 ore . 
Inainte de servire o pudram cu cacao neagra  si o portionam .
Servim prajitura cu dulceata de portocale .
Prajitura festiva  cu crema de vin

Prajitura festiva  cu crema de vin


1 comentarii:

Paula Gafitescu spunea...

Ce frumos arata prajiturica si trebuie sa fie tare aromata!

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...